Merkittävä lahjoitus Paavo Tolosen säätiölle

Taiteilija Paavo Tolosen säätiön teoskokoelma sai merkittävän täydennyksen, kun taiteilijan leski ja lapset lahjoittivat 18 maalausta ja kuusi veistosta säätiölle. Lahjoitus sisältää taiteilijan tuotannon merkittäviä töitä, kuten realistisen kauden päätepisteenä syntynyt ”Uusi paletti” vuodelta 1983 ja fantasiakauden päätyö, ”Fransiscus ja linnut” vuodelta 1985. Myös omakuva vuodelta 1956 sekä jo sairauden runteleman taiteilijan ”Väsynyt omakuva” vuodelta 2002 sekä viimeiseksi työksi jäänyt ”Meduusoja” vuodelta 2009 siirtyvät säätiön omistukseen. Taiteilija teki kaksi isoa vapaata työtä ruostumattomasta teräksestä, joista ”Vuoropuhelu” siirtyi nyt säätiölle. Aikaisemmin on jo lahjoitettu toinen teos ”Konstruktio”. Kolmaskin taiteilijan iso teräsveistos on Pudasjärvellä, Osuuspankin tilaustyönä teettämä ”Kasvun käyrät”.

Lahjoitus sisältää myös laajan lehtileikekokoelman, valokuvia ja työskentelyvälineitä sekä taiteen tekemisen ja myös sen tutkimisen kannalta merkityksellisen, satoja piirustuksia sisältävän luonnoskokoelman koko kuusi vuosikymmentä vuotta kestäneeltä työskentelyajalta. Myös kaikki Vapaassa taidekoulussa ja Suomen taideakatemian koulussa vuosina 1955 – 1960 tehdyt harjoitustyöt ovat mukana.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja, maaherra Eino Siuruainen pitää lahjoitusta merkittävänä ja hän esittää lämpimät kiitokset taiteilijan leskelle Laimi Toloselle sekä lapsille, jotka katsoivat päätöksellään pitkälle tulevaisuuteen, yli sukupolvien.

Pudasjärven kaupunginjohtaja Kaarina Daavittila on iloinen Tolosen perikunnan päätöksestä. ”Hämmästyttävää on, miten nopeasti taiteilijan nimeä kantava säätiö on toiminnallaan pystynyt osoittamaan luottavuutensa Paavo Tolosen taiteilijaperinnön vaalimisessa.” Daavittila toteaa lahjoituksen vahvistavan merkittävästi säätiön toimintaa ja lisäävän merkittävästi sen uskottavuutta alan toimijana. ”Säätiön toiminnalla tulee olemaan tulevaisuudessa merkittävä asema pudasjärveläisten nuorten taideharrastuksen edistämisessä”, arvioi kaupunginjohtaja säätiön toiminnan kehityksen suuntaa.

Säätiön hallituksen varapuheenjohtaja, taiteilijan poika Marko Tolonen toteaa, että lahjoituksella toteutettiin Paavo Tolosen eläessään ilmaisemaa tahtoa kokoelman pääosan jäämisestä Pudasjärvelle, jossa hän työskenteli lähes koko aktiivisen taiteilijauransa. Arvostamme suuresti kaupungin myönteistä asennetta säätiön toimintaa kohtaan ja tämä vaikutti luonnollisesti päätökseemme. Samalla Tolonen toivoo, että kokoelma karttuisi edelleen ja taiteilijan teoksia omistavat harkitsisivat myös lahjoitusta säätiölle tilanteessa, jossa iän tai muun syyn vuoksi suunnittelevat teoksista luopumista.

Vuonna 2011 Pudasjärvelle perustettiin Paavo Tolosen säätiö vaalimaan taiteilijan elämäntyötä sekä tukemaan lasten ja nuorten taidekasvatusta ja taideopintoja. Säätiön oma kokoelma sisältää 39 maalausta ja 13 veistosta. Säätiön toiminta on käynnistynyt hyvin. Lyhyen ajan sisällä Paavo Tolosen tuotannosta on koottu Pudasjärvelle kolme teemanäyttelyä, jotka ovat esitelleet hänen taiteensa keskeisiä aihepiirejä. Ensi kesänä 28.6. – 28.7. Pudasjärven kaupungintalossa on esillä taiteilijan koko tuotantoa valaiseva näyttely. Siihen kootaan runsaat kahdeksankymmentä työtä.

Lisätietoja

Kaupunginjohtaja Kaarina Daavittila, p. 040 8266 588,
Säätiön asiamies Marianne Mäntylehto, p. 0400 563 553,
Säätiön hallituksen puheenjohtaja Eino Siuruainen, p. 0400 733 333
Säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Marko Tolonen, p. 040 726 4152.