Tervetuloa Paavo Tolosen taidenäyttelyyn Maalauksia 60-luvulta Kulttuurikeskus Pohjantähteen, os. Teollisuustie 1, Pudasjärvi.

Näyttely on avoinna 17.7.-5.9.2018 seuraavasti:

ma-ke klo 13-20
la-su klo 13-17
to-pe suljettu

Olemme koonneet tähän taidenäyttelyyn Paavo Tolosen 1960-luvun teoksia höystettynä muutamilla 1950-luvun opiskeluajan töillä. Näyttelyn avulla haluamme esitellä nuoren taiteilijan kasvua taideopiskelijasta ammattitaiteilijan alkutaipaleelle.

Nuori Paavo Tolonen valittiin piirustuksen opettajaksi Pudasjärvelle vuonna 1960.

Opettajana hän innosti oppilaita ja vei usein luokkia kotiinsa tutustumaan maalauksiinsa. Näin jälkeenpäin voimme hyvin ymmärtää miten merkityksellinen Paavo Tolosen työ opettajana ja taiteilijana on Pudasjärvelle ollut.

Opetustyönsä lisäksi Paavo Tolonen keskittyi maalaamiseen, piti yksityisnäyttelyitä ja osallistui yhteisnäyttelyihin. Ajan hengen mukaisesti hänen 1960-luvun tuotantonsa on nimetty informalistiseksi kaudeksi. Itse taiteilija kutsuu 1960-luvun taidetuotantoaan abstraktiksi kaudeksi. Useista tuon ajan teoksista huokuvat rohkean värimaailman kautta voimakkaat tunteet ja kokemukset. Näitä tuntoja ja tuntemuksia voimme nyt tulkita ja itse kokea, pysähtyessämme teosten kohdalle. Taiteilijan informalistinen kausi kesti koko vuosikymmenen, joskin se hieman sai jo uusia sinisävyisiä vivahteita 1960-luvun loppupuolella.

Taiteilijan informalistisen kauden tuotanto on jäänyt melko tuntemattomiksi suurelle yleisölle ja hänet tunnetaan etenkin realistisen kauden maalauksistaan. Näyttelyssä esittelemämme teokset ovat melkein kaikki kerätty yksityisiltä henkilöiltä ja jotkut maalauksista eivät ole olleet julkisesti esillä näyttelyissä 1960 luvun jälkeen. Nyt kokoamamme näyttely on siten ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua Paavo Tolosen taiteilijauran alkutaipaleen tuotantoon.

Näyttelyn avajaisia vietettiin tiistaina 17.7.2018. Tilaisuudessa keskusteltiin, tarinoitiin ja muisteltiin Paavo Tolosta opettajana ja taiteilijana. Keskustelua alustivat mm. kuvataiteilija Kaija Poijula, koulutusjohtaja Liisa Tiirola-Santala, Paavo Tolosen säätiön varapuheenjohtaja Marko Tolonen ja kulttuurineuvos Tuure Holopainen.